Në 4 muajt e parë të jetës, fëmija gjatë të ushqyerit  e lëvizë gjuhën “para-mbrapa”, kjo për shkak të hapësirës së kufizuar në zgavrën e gojës dhe të jastëkëve dhjamor ende të pranishëm.  Ky veprim edhe zyrtarisht quhet dhënie e gjirit.   Njëherësh, ky është shkaku për ç’arsye foshnja e asaj moshe nuk mund të marrë ende ushqimi të ngurtë. 

Nëse filloni ta ushqeni me ushqim shtesë beben tuaj në këtë periudhë, ju këshillojmë që së pari t’i ofroni ushqime me shije dhe aromë neutrale dhe delikate. Janë këto fjollat e orizit, misrit dhe melit, si dhe të pemëve dhe perimeve.

Në këtë periudhë të moshës mund të filloni me ushqimet e mëposhtme:

•    drithëra pa gluten: oriz, misër, meli, hikërr, çiçibanoz (në formë fjolle)
•    mollë, dardhë, banane, kajsi, karotë

Tani është koha kur fëmija fillon të mësojë të hajë me lugëz. Shujtat e foshnjave mund të jenë në formë qulli, por të një konsistence më të rrallë. Le të jetë përbërja e shujtave më e lehtë.   

Lino këshilla

Kontaktet e para dhe lidhjet e forta emocionale të fëmijës me nënën fillojnë menjëherë pas lindjes, përmes të ushqyerit në gjoksin e nënës. Prandaj, dhënia e gjirit duhet të vazhdojë për aq kohë sa të jetë e mundur.

 

 

Numri i shujtave: 

  • shujtat në çdo 3,5 − 4 orë
  • 6 – 7 shujta në ditë 
  • 1 – 2 shujta qulli, 5 – 6 dhënie gjiri / shujta të lëngëta
  • marrjet ditore të energjisë ndërmjet 500 i 700 kcal

Mostër e menysë:

Koha e shujtës

Shujta

rreth 6.30 h

Dhënie e gjirit ose përgatitje qumështi për foshnje 150 – 180 ml

rreth 10.30 h

Rižolino Rizholino në qumështin e gjirit të nënës ose përgatitje e qumështi për foshnje

Në 90 ml qumësht të shtohen 1 – 2 lugë-matëse Rizholino

rreth 14.30 h

Dhënie e gjirit ose përgatitje qumështi për foshnje 150 – 180 ml

rreth 18.00 h

Rižolino Rizholino në qumështin e gjirit të nënës ose përgatitje e qumështi për foshnje duke i shtuar edhe mollë të zier

U 60 ml qumësht të shtohen 1 – 2 lugë-matëse Rizholino + ½ mollë e zier

rreth 22.00 h

Dhënie e gjirit ose përgatitje qumështi për foshnje 150 – 180 ml

rreth 1.30 h

Dhënie e gjirit ose përgatitje qumështi për foshnje 150 – 180 ml

oko 4.30 h

Dojenje ili dojenački mliječni pripravak 150 – 180 ml

 

Në moshën 4 deri në 6 muaj, për shkak të aktivitetit fizik gjithnjë e më intensiv, të përparimit të shpejtë të aftësive motorike dhe forcimit të muskujve të fëmijës,  rriten nevojat e saj energjetike dhe ushqyese. Futja e ushqimeve plotësuese përkon me zhvillimin e fëmijës. 

Në moshën 4 deri në 6 muaj fëmija e kontrollon mirë mbajtjen e kokës,  mund të qëndrojë në pozitë gjysmë të ulur dhe është në gjendje të përpijë ushqim me  dendësi më të madhe se qumështit, i pranon me dëshirë gjërat e reja, është kureshtar dhe i interesuar për ngjarjet në mjedisin e afërt me te, kështu që është kjo periudha ideale për të filluar të ushqyerit shtesë.

Drithërat përbëjnë themelin e një shujte të balancuar dhe sipas rekomandimeve të fundit pikërisht këto futen së pari në ushqim plotësues dhe janë gjithnjë e më shpesh përzgjedhja e parë e futjes e ushqimeve të reja në dietën e fëmijës. Hulumtimet më të reja  kanë dhënë direktivën: zgjedhja e parë le të  drejtohet në ato drithëra që nuk përmbajnë proteinën luten, që në të shumtën e rasteve janë orizi, misri dhe meli.

Linja e re e Lino qull drithëra me probiotikë përbëhet nga pesë produkte: Rizholino, Misër, 3 drithëra (oriz, misër, mel), Oriz me banane dhe Oriz me mollë dhe karotë. Produktet janë bërë nga drithërat që nuk përmbajnë gluten, janë lehtësisht të tretshëm dhe ideal për futjen e ushqimit të parë për bebet, pa sheqer te shtuar, që përmbajnë vetëm sheqerna natyrore nga fruta dhe perime, janë burim i vitaminave dhe mineraleve të cilat janë shumë të nevojshme për rritjen dhe zhvillimin normal të  fëmijës.

3 drithëra, Oriz me banane dhe Oriz me mollë dhe karotë përmbajnë probiotikë - kulturën Bifidobacterium Lactis e ngjashme me bifidobakteret në sistemin e tretjes  së fëmijëve që ushqehen me gji - që forcojnë sistemin imunitar dhe përgatitën  me ujë dhe nënat që japin gji shpesh i përzgjedhin për shkak të përgatitjes së lehtë.

Rizholino dhe Misri përgatiten me qumësht që fëmija zakonisht e konsumon -  me qumësht të nënës ose përgatitje të qumështit,  sipas zgjedhjes. Nëse fëmija juaj është i prirë ndaj alergjive, u rekomandojmë që t’i përgatitni me ujë, lëng frutash ose fruta, sepse nuk përmbajnë laktozë, gluten e as sojë. Për fëmijët mbi moshën 1 vjeç, shujta mund të përgatitet me qumësht të lopës.

Qullët e reja të  drithërave Lino me shtojcë të Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 janë të destinuara para së gjithash për ushqimin e fëmijëve nga mosha katër muajsh, por mund të rekomandohen për të gjithë ata që kanë probleme me tretje dhe për ata që duan një shujtë të lehtë, të ushqyeshme dhe të shëndetshme.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 –  bakterje e dobishme në sistemin e tretjes të foshnjave dhe fëmijëve  

Bakterja Bifidobacterium animalis subsp. lactis rëndom është e pranishme në përbërjen mikrobiote të sistemit të tretjës të foshnjave, veçmas tek foshnjat që ushqehen  me qumësht të nënës.  Konsiderohet se një numër i madh i baktereve të llojit Bifidobacterium tek  foshnjat e ushqyer me qumësht të nënës ka merita për rezistencën e shtuar ndaj shkaktarëve të infeksioneve në sistemin e tretjes.  Për këtë arsye, pikërisht lloji Bifidobacterium është përzgjedhur për formulimin e produkteve të reja probiotike “Lino qull drithërash me probiotik”.   

Efektet më të rëndësishme të provuara klinikisht (probiotike) të llojit  Bifidobacterium BB-12:
•    Fiziologjikisht aktive në sistemin e tretjes
•    Lehtëson tretjen e laktozës
•    Forcon sistemin imunitar të foshnjave dhe fëmijëve
•    Rrit numrin e baktereve të dobishme në sistemin e tretjes
•    Ndalon diarrenë tek foshnjat dhe fëmijët të shkaktuar nga bakteret, viruset ose nga terapisë me antibiotikë
•    Qetëson reaksionet inflamatore dhe alergjike tek foshnjat dhe fëmijët
•    Parandalon kapsllëkun